Чи стануть акумулятори за технологією HJT найперспективнішими батареями наступного покоління?

· сонячні панелі Новини галузі

Протягом останніх 40 років технологія акумуляторів HJT увійшла в стадію комерціалізації від досліджень і розробок до просування, разом з ітерацією технології та підвищенням ефективності перетворення.

Кілька днів тому китайська Risen Energy агресивно розширює свою виробничу лінію високоефективних модулів клітини з гетеропереходом (HJT). Зараз компанія має пілотну лінію HJT потужністю 500 МВт.

REC Group, інтегрований виробник фотоелектричних модулів, випустив останній модульний продукт - житлові гетероперехідні модулі Alpha Pure-R, які розроблені з елементами HJT і великомасштабними модулями G12, і забезпечуватимуть три вихідні потужності 410 Вт, 420 Вт і 430 Вт. . Ян Енно Бікер, генеральний директор REC Group, сказав, що майбутні дослідження та розробки будуть повністю зосереджені на технології гетеропереходів.

16 травня високоефективні мікрокристалічні HJT модулі China Huasheng New Energy Himalaya 210 успішно отримали сертифікацію TüV. Завдяки безперебійному виробництву першої партії елементів і модулів для проекту високоефективного мікрокристалічного гетеропереходу потужністю 2 ГВт, Huasheng продовжує Accele темпи розширення виробництва та продовження будівництва проекту розумної фабрики з двостороннім мікрокристалічним гетеропереходом потужністю 4.8 ГВт.

У чому ж причина постійного розширення проектів гетеропереходів великими вітчизняними та іноземними компаніями? У чому переваги HJT батарей?

Повна назва комірки HJT — це внутрішній тонкоплівковий гетероперехідний елемент, який також заснований на фотоелектричному ефекті, за винятком того, що P-N-перехід утворений з матеріалів аморфного кремнію (a-Si) і кристалічного кремнію (c-Si).

Акумулятор HJT має великий потенціал для розширення, простий процес і зрозумілий шлях для зниження витрат і підвищення ефективності. Він відповідає закону розвитку фотоелектричної промисловості та є найбільш потенційною технологією батареї наступного покоління.

З точки зору нової технології батареї, батарея HJT має характеристики високої ефективності перетворення, високого біфаціального відношення та гарних температурних характеристик завдяки своїй унікальній двосторонній симетричній структурі та відмінному ефекту пасивації шару аморфного кремнію. Батарея HJT може не тільки використовувати тонкі кремнієві пластини, але й накладати перовскіт, а процес її виготовлення короткий, і є можливість знизити витрати в майбутньому.

У порівнянні з батареями PERC, батареї HJT мають більш високі вимоги до чистоти під час процесу підготовки та вимагають більш високого ступеня чистоти для обладнання та майстерень, тому вони не сумісні з традиційними цехами з виробництва акумуляторів. Загалом, обладнання для виробництва клітин HJT не сумісне з виробництвом монокристалічних клітин PERC, а також не сумісне з іншим обладнанням клітин N-типу, таким як TOPCon та IBC.

З точки зору власника фотоелектричної станції, після застосування технології HJT ефективність перетворення фотоелементів зросла з 22.3% до 24%, а річне виробництво електроенергії електростанції з такою ж площею можна збільшити на близько 7.6%. У майбутньому, коли елементи HJT будуть замінені елементами PERC, можна буде виробляти модулі більшої потужності, тим самим заощадивши інвесторів на більшій витраті на ват і вартість кіловат-години.

Зараз багато компаній у Китаї активно просувають індустріалізацію клітин HJT. Найвища лабораторна ефективність перетворення клітин M2 перевищила 25%, а ефективність перетворення провідного масового виробництва становить від 23.5% до 24%.

Світова потужність виробництва акумуляторів HJT наближається до 3 ГВт, а поточна запланована виробнича потужність основних гравців перевищила 16 ГВт. З наведених вище даних видно, що галузь HJT має довгострокову інвестиційну цінність.

Як клітинна технологія наступного покоління, технологія HJT має багато переваг, таких як висока напруга розімкнутого ланцюга та низький температурний коефіцієнт, і має стабільну довгострокову тенденцію розвитку.

З точки зору виробничого ритму, з локалізацією деяких видів обладнання та матеріалів HJT, показники витрат HJT постійно покращуються. З поступовим збільшенням компаній, які беруть участь у R&D та виробництві, очікується, що ефективність перетворення масового виробництва HJT акумуляторів буде У той же час, виробниче обладнання, допоміжні засоби Очікується, що вартість матеріалів та інших матеріалів буде продовжувати знижуватися, а індустріалізація батарей HJT увійде в стадію швидкого розвитку.