Return to site

Останній в ЄС мандат фотоелектричної енергії на дахах для громадських, комерційних та житлових будівель

May 23, 2022

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про мандат на використання сонячних батарей на дахах комерційних та громадських будівель до 2027 року, а також для житлових будинків до 2029 року. Ціль ЄС щодо відновлюваної енергії збільшено з 40% до 45%.

Зміст і цілі політики:

Європейська комісія переносить свою «місію якнайшвидше стати незалежною від російського викопного палива» на «інший рівень», заявила президент ЄС Урсула фон дер Ляєн на прес-конференції щодо плану REPowerEU.

Комісія пропонує вимогу щодо сонячних дахів для комерційних та громадських будівель з 2027 року, а для нових житлових будинків – з 2029 року. «Я знаю, що це амбітно, але це реально, ми можемо це зробити», – сказала фон дер Ляєн, зазначивши, що інвестиції у відновлюваних джерелах енергії є «найбільшим завданням» блоку.

Комісія також повідомила, що збільшує цільовий показник відновлюваної енергетики на 2030 рік з 40% до 45%. За її словами, швидші дозволи на відновлювані джерела енергії відіграють ключову роль у досягненні вищої цілі. Він також хоче,щоб країни-члени встановили «зони доступу до відновлюваних джерел енергії» для швидкого отримання дозволів. «Там процес видачі дозволів скорочується до одного року», — сказала фон дер Ляєн, що є істотним покращенням у порівнянні з нинішнім середнім показником за шість-дев'ять років.

Стратегія також встановлює ціль 592 GWac (740 GWdc) для сонячної енергії в Європейському Союзі до 2030 року. «Ця ціль вища, ніж прогнози SolarPower Europe Global Market Outlook у звичайних прогнозах 672 GWdc до кінця десятиліття», Про це йдеться в повідомленні органу SolarPower Europe.

Згідно з документом, заявки на створення систем відновлюваної енергії в районах, що перебувають у відкритому доступі, мають право приймати рішення протягом 14 днів. Об'єкти з оновленим джерелом живлення в таких районах потрібно буде дозволити протягом шести-дев'яти місяців.Те ж саме стосується систем з генераційною потужністю менше 150 кВт. Інші оголошені пропозиції включають підвищення цілі ЄС щодо енергоефективності до 2030 року з 9% до 13%.

Бачення майбутнього:

«Сьогодні Європейська комісія визнає величезний потенціал сонячної енергії на дахах, а також потребу в сонячній робочій силі для розгортання як дахової, так і комунальної сонячної енергії по всій Європі», – сказав Дріс Акке, директор з питань політики SolarPower Europe. «Ми очікуємо до 2030 року в Європі до 1,1 мільйона робочих місць на сонячних батареях, а партнерство ЄС із сонячних навичок допоможе доставити працівників на місця».

Як згадувалося вище, просування сонячних проектів створює робочі місця для більшої кількості людей, що є чудовою можливістю як для компаній, що займаються сонячними батареями, так і для установників фотоелектричних модулів. У той же час це також створює більше проблем для нинішніх сонячних компаній, а також для пов’язаних з ними практиків.